Maak kennis met het werk van Mendelssohn Bartholdy

Het projectkoor Concentus Cantzione zal op donderdag 14 oktober 2010 om 20.00 uur de Paulus van Felix Mendelssohn-Bartoldy uitvoeren in de Buitensociëteit van de Hanzehof te Zutphen.

Concentus Cantzione heeft met de Paulus van Mendelssohn-Bartholdy deze keer gekozen voor een romantisch oratorium. Dit grote koorwerk voor solisten, romantisch orkest en koor past in de muzikale ontwikkeling die Concentus Cantzione nastreeft. Werden eerst barokwerken en Die Schöpfung van Franz Joseph Haydn uitgevoerd, is het de beurt aan het oratorium Paulus, voor Concentus Cantzione de logisch volgende stap met grote werken uit de muziekgeschiedenis. Het oratorium Paulus heeft als eerste grote oratorium uit de romantiek met aria’s, koralen en recitatieven duidelijke kenmerken van oratoria uit de barokke en klassieke periode. Mendelssohn heeft daar nieuwe elementen in de orkestratie (schitterende orkestkleuren), melodieën en klankuitbeeldingen aan toegevoegd. Hierdoor ontstond een voor die tijd modern en vernieuwend werk. Mendelssohn heeft een grote plaats voor het koor ingeruimd. Met ruim vijfentwintig koordelen schiep hij een groot monumentaal werk dat direct bijzonder populair werd.

Geïnspireerd door Bach, Händel, Mozart en Haydn

Mendelssohn maakte diepgaande studie van de werken van Bach, Händel, Mozart en Haydn. Hij liet zicht voor Paulus inspireren door zijn grote voorbeeld Johann Sebastian Bach en door bekende oratoria van Georg Friedrich Händel en van Franz Joseph Haydn. Naar vorm en inhoud lijkt het een rechtstreekse verwijzing naar Bach’s Mattheus Passion. Mendelsohn verwerkte in zijn werk op een virtuoze manier en op geheel eigen wijze koraalmelodieën. De opbouw van Paulus is vergelijkbaar met de passies van Bach en oratoria van Händel. Met betrekking tot sfeer is het echter onmiskenbaar romantisch. Mendelssohn kon net als Bach en Händel koormuziek schrijven die goed in het gehoor ligt.

Koor, dirigent, solisten en orkest

Het koor is speciaal voor dit concert samengesteld en bestaat uit twaalf sopranen, twaalf alten, acht tenoren en acht bassen. De muzikale leiding is in handen van Emile Engel. De uitvoering zal worden ondersteund door de gerenommeerde solisten Hilde Coppé (sopraan), Fabio Trümpy (tenor) en Robbert Muuse (bariton). Het professionele orkest Van Wassenaer Consort met 35 musici is een orkest met weliswaar moderne instrumenten maar met een bezetting die een brug kan slaan tussen de barokke klankwereld van Bach en Händel en de romantische sfeer passend bij vroege romantiek van Mendelssohn-Bartholdy.

Publiek

Met deze uitvoering van Paulus maakt het publiek kennis met een minder bekend werk dat als een vroeg-romantisch oratorium hét keerpunt vormt tussen oratoria uit de barokke en de klassiek periode en de romantische oratoria. De aanleiding voor dit project is gelegen in onze visie op cultuur. Concentus Cantzione wil een brede groep mensen interesseren in klassieke muziek uit verschillende perioden door zangers op projectkoorbasis te laten samenwerken met professionele orkestmusici en met professionele solisten en daardoor een kwalitatief hoogstaande productie te realiseren. In de traditie die we hebben opgebouwd past het om nu een werk uit te voeren uit de vroeg-romantiek, na eerder werk te hebben uitgevoerd uit de barok en de renaissance. Concentus Cantzione kiest bij deze uitvoering voor een meer barokke benadering. Een trouw publiek van Concentus Cantzione zal de historische ontwikkeling van passies via Die Schöpfung naar de Paulus zeker waarderen. Door deze werken in een historische volgorde te plaatsen krijgt men inzicht in de ontwikkeling die klassieke muziek, en in het bijzonder de oratoria, hebben doorgemaakt.

Steun ons!

Word vriend of donateur!

En draag bij aan de instandhouding van een waardevolle instelling! U krijgt dan o.a korting op concertkaarten. De minimum jaarlijkse bijdrage is € 50,-

Foto koor - Theater Hanzehof