Dirigent

Emile Engel,  studeerde piano aan het Twents Conservatorium te Enschede en koordirectie in Utrecht. Emile beweegt zich volop in het muziekleven. Naast pianodocent in de lichte en klassieke muziek is hij dirigent van het symfonie orkest “De Muze”aan de Muzehof, Centrum voor de Kunsten te Zutphen. Als dirigent werkte hij een groot aantal  kamerkoren, ensembles en theater- en mannenkoren. Momenteel is hij dirigent van het Projectkoor Concentus Cantzione te Zutphen, Vocaal Ensemble Ex Arte uit Enschede, het Liemers Mannenkoor te Zevenaar, het operakoor Classic WM uit Winterwijk en het jongenskoor Boys from Town te Zutphen.  Hij werkt samen met orkesten van naam als Concerto BaroccoConcerto d’Amsterdam en het Van Wassenaer  Consort.

Emile concerteerde met bekende solisten als Miranda van Kralingen, Hilde Coppé, Nancy Mayer, Patrick Van Goethem, Jan van Elsacker, Frans Fiselier, Jelle Draaijer, Robbert Muuse, Marco Bakker,  Ernst Daniël Smid en anderen. Daarnaast dirigeerde hij jaarlijks een massa-evenement met meer dan 400 zangers in een From Scratch concert te Zutphen. Emile Engel maakte met zijn koren meerdere internationale concertreizen.

Emile maakt deel uit van het Simeonkwartet, een pianokwartet dat zich toelegt op het uitvoeren van muziek van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. In 2007 werd in het kader van Sibu, culturele hoofdstad van Europa, in Roemenië een première gegeven van Canto Ostinato

Sinds  2007 dirigeert  Emile Engel in samenwerking met Vocaalensemble Ex Arte en met barokorkest Concerto Barocco jaarlijks op Goede Vrijdag de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach de Sint Werenfriduskerk te Zieuwent en zal dat in 2012 doen met Concentus Cantzione en Ex Arte en dan met de Matthaeus Passion van Johann Sebastian Bach. De organisatie is in handen van PaaspopKlassiek en Paaspop Zieuwent. Naast de Passionen van Bach voerde Engel onder andere bekende werken uit zoals van Georg Friedrich Händel – The Messiah, van Claudio Monteverdi – Vespro della beata Vergine (Maria Vespers), van Franz Haydn – Die Schöpfung en het Stabat Mater, van Wolfgang Amadeus Mozart – Requiem en de Krönungsmesse, van Felix Mendelssohn- Bartholdy –  Paulus,  van John Rutter – Requiem en Magnificat, van Maurice Duruflé – Requiem  (La Madeleine, Parijs) en van Giuseppe Verdi en anderen operawerken.