Maak kennis met het schitterende werk Paulus van Mendelssohn-Bartholdy op 14 oktober in de Hanzehof te Zutphen.

Persbericht

Maak kennis met het schitterende werk Paulus van Mendelssohn-Bartholdy op 14 oktober in de Hanzehof te Zutphen.

1836 – de jonge muzikale god Mendelssohn (toen 27 jaar oud) brengt het revolutionaire werk Paulus, een oratorium in de traditie van Bach en Haydn. Concentus Cantzione volgt het muzikale spoor Bach – Haydn – Mendelssohn.

Het projectkoor Concentus Cantzione zal op donderdag 14 oktober 2010 om 20h00 de Paulus van Felix Mendelssohn-Bartoldy uitvoeren in de Buitensociëteit van de Hanzehof te Zutphen.

Achtergrond van het werk

Concentus Cantzione heeft met de Paulus van Mendelssohn-Bartholdy deze keer gekozen voor een romantisch oratorium. Dit grote koorwerk voor solisten, romantisch orkest en koor past geheel in de muzikale ontwikkeling die Concentus Cantzione nastreeft. Werd egonnen met barokwerken en werd dit gevolgd door de uitvoering van Die Schöpfung van Franz Joseph Haydn nu is het oratorium Paulus de logisch volgende stap om grote werken uit de muziekgeschiedenis vanuit een historische context uit te voeren. Het oratorium Paulus heeft als eerste grote oratorium uit de romantiek met aria’s, koralen en recitatieven duidelijke kenmerken van oratoria uit de barokke en klassieke periode. Mendelssohn heeft daar geheel nieuwe elementen in de orkestratie (schitterende orkestkleuren), melodieën en klankuitbeeldingen aan toegevoegd. Hierdoor ontstond een voor die tijd modern en vernieuwend werk. Mendelssohn heeft een grote plaats voor het koor ingeruimd. Met ruim vijfentwintig koordelen schiep hij een groot monumentaal werk dat direct bijzonder populair werd.

Geinspireerd door Bach, Händel, Mozart en Haydn

Mendelssohn maakte diepgaande studie van de werken van Bach, van Händel, van Mozart en van Haydn. Mendelssohn liet zich in Paulus inspireren door zijn grote voorbeeld Johann Sebastian Bach en door bekende oratoria van Georg Friedrich Händel en van Franz  oseph Haydn. Naar vorm en inhoud lijkt het een rechtstreekse verwijzing naar Bach’s Mattheus Passion. Mendelsohn verwerkte in zijn werk op een virtuoze manier en op geheel eigen wijze koraalmelodieën. De opbouw van Paulus is vergelijkbaar met de passies van Bach en oratoria van Händel, qua sfeer echter is het onmiskenbaar romantisch. Mendelssohn kon net als Bach en Händel koormuziek schrijven die ‘goed klonk’.

Nagevolgd door Brückner en Brahms

Grote componisten uit de Romantiek als Bruckner (Te Deum) en Brahms (Ein Deutsches Requiem) volgden met intense emotionaliteit zijn voorbeeld in hun grote bekende werken voor koor en orkest.

Koor, dirigent, solisten en orkest

Het koor is speciaal voor dit concert samengesteld en bestaat uit 12 sopranen, 12 alten, 8 tenoren en 8 bassen. De muzikale leiding is in handen van Emile Engel. De uitvoering zal worden ondersteund door de gerenommeerde solisten Hilde Coppé, sopraan, Fabio Trümpy, tenor en Robbert Muuse, bariton. Het professionele orkest Van Wassenaer Consort met 35 musici is een orkest met welliswaar moderne instrumenten maar met een bezetting die een brug kan slaan tussen de barokke klankwereld van Bach en Händel en de romantische sfeer passend bij vroegromantiek van Mendelssohn-Bartholdy.

Wat wij het publiek bieden

Door het uitvoeren van het oratorium “Paulus” van Felix Mendelssohn-Bartholdy zal het publiek kennis maken met een weinig bekend werk dat als een vroeg-romantisch oratorium hét keerpunt vormt tussen oratoria uit de barokke en de klassiek periode en de omantische oratoria. De aanleiding voor dit project is gelegen in onze visie op cultuur. Wij willen een brede groep mensen interesseren in klassieke muziek uit verschillende perioden door zangers op projectkoorbasis te laten samenwerken met professionele orkestmusici en met professionele solisten en daardoor een kwalitatief hoogstaande productie te realiseren. In de traditie die we hebben opgebouwd past het om nu een werk uit te voeren uit de vroeg-romantiek, na eerder werk te hebben uitgevoerd uit de barok en de renaissance. Concentus Cantzione kiest bij deze uitvoering voor een meer “barokke” benadering. Een trouw publiek van Concentus Cantzione zal de historische ontwikkeling van Passies via Die Schöpfung naar de Paulus bijzonder waarderen. Door deze werken in een historische
volgorde te plaatsen krijgt men een goed inzicht in de ontwikkeling die klassieke muziek en in het bijzonder de oratoria, hebben doorgemaakt.

Concertkaarten

Concertkaarten à € 30 (tot 18 jaar € 15) zijn te bestellen bij:

  • de balie van de Hanzehof in Zutphen
  • telefonisch bij de Hanzehof, telefoonnummer 0575 – 512 013, tussen 11h00 en 16h00 op werkdagen
  • via de internetsite van de Hanzehof: www.hanzehof.nl
  • bij Music All In, Beukerstraat 24 te Zutphen
  • via de koorleden
  • via de koor-website: www.concentus-cantzione.nl

Comments are closed.