Messiah – 18 december 2021

 

 

 

Op zaterdag 18 december 2021 wordt in Zieuwent de Messiah van G.F. Händel uitgevoerd.

Datum: zaterdag 18 december 2021

Aanvang: 19.30 uur

Plaats: St. Werenfriduskerk, Zieuwent

Kaartenverkoop via www.paaspopklassiek.nl

Solisten

Sopraan – Hilde Coppé
De Belgische sopraan Hilde Coppé studeerde aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Gent en Brussel bij Lydia Lesage en Dina Grossberger, waar ze het Hoger Diploma Zang behaalde. Van Ronny Lauwers kreeg ze lyrische kunst. Aan het Tilburgs Conservatorium ontving zij het diploma voor Uitvoerende Musicus met grootse onderscheiding. In Londen studeerde ze bij Jessica Cash. Daarnaast volgde ze masterclasses bij Jos van Immerseel, Noëlle Barker, Vera Rosza en Sarah Walker. Ze had jarenlang zangpedagoge Tua Sieuw Loh als coach. Hilde Coppe is een veelgevraagde soliste voor barok, klassiek, romantiek en hedendaagse muziek. Ze heeft heel wat passies en oratoria op haar repertoire staan. Zij werkte samen met dirigenten als Grant Llewellyn, Patrick Peire, Koen Kessels, Ludo Claesen en met Emile Engel. In kamermuziekverband zingt zij met klarinet en piano in het “Lotustrio” en met trompet en orgel in het “Trio Symfonia”. Zij geeft stemvorming, zang en vocaal ensemble aan de academies van Roeselare en Wetteren.

Altus – Kaspar Kröner
Kaspar Kröner begon zijn muzikale carrière met een studie altviool aan de Hochschule für Musik in Berlijn. Nadat hij zijn altstem had ontdekt, werd hij aan hetzelfde instituut door Scot Weir, Stewart Emerson en Wolfram Rieger begeleid bij de eerste stappen in zijn ontwikkeling als countertenor. Om zich te specialiseren in de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk zette hij zijn zangstudie voort aan de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Michael Chance, Peter Kooij, Jill Feldman, Rita Dams en Diane Forlano. Daarnaast volgde hij masterclasses bij onder meer Helmut Rilling, Barbara Schlick, Gefrey Gall, Stephen Stubbs, het Hilliard Ensemble, Thomas Quasthoff en Jard van Nes. Kaspar Kröner brengt als solist een gevarieerd repertoire van lied, oratorium en opera en met ensembles als het Nederlands Kamerkoor, Amsterdam Baroque Choir, Huelgas Ensemble, Cinquecento en Cappella Amsterdam. Hij vertolkte verschillende operarollen en werkte samen met dirigenten als Ton Koopman, Daniel Reuss, Pablo Heras Casado, Risto Joost, Paul van Nevel, Mike Fentross, Jörg-Peter Weigle, Richard van Schoor en Hermann Bäumer. Als ontvanger van een studiebeurs van de „Studienstiftung des deutschen Volkes” en de „Förderpreis der Musikakademie Rheinsberg” nam hij deel aan diverse producties met moderne muziek, waaronder wereldpremières van speciaal voor hem geschreven werken.

Tenor- Vincent Lesage
De jonge tenor heeft een bijzondere passie voor het barokrepertoire en wijdt zich aan een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Hij ontwikkelde een flexibele techniek die zich aanpast aan diverse stijlperiodes en genres. Zijn specialiteiten zijn de virtuoze retoriek bij Bach, de lichtheid in de Franse haute-contrepartijen en de gorgiapassages uit het Italiaanse seicento. Verder overtuigt hij in het cantabile van Händel of Mozart en in de diepe expressie van het Duitse Lied. Hij neemt masterclasses bij onder meer Greta De Reyghere, Howard Crook en Udo Reinemann.

Bas – Michiel Meijer
Afkomstig uit een muzikale familie begon Michiel Meijer zijn opleiding op twaalfjarige leeftijd met hobolessen bij Henk Knöps. Na zijn middelbare school studeerde hij Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht en aansluitend Solozang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Charles van Tassel. Al tijdens zijn studie deed hij koorervaring op bij verschillende professionele koren onder leiding van Daniel Reuss, Gustav Leonhardt en Jos van Veldhoven. Inmiddels heeft hij als solist een breed repertoire ontwikkeld van oratoria, liederen en ensemblemuziek; van vroegrenaissance tot hedendaagse composities. De laatste jaren heeft hij zich voornamelijk gewijd aan muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw en heeft hij een reputatie opgebouwd als specialist in barokcantates en -oratoria. Hij treedt regelmatig solistisch op met de Nederlandse Bachvereniging en was onder meer te op het Festival Oude Muziek van Utrecht, het Boston Early Music Festival en het Tropical Baroque Music Festival van Miami. Daarnaast zong hij Bach’s Johannes Passion (Christus) met het Girton College Choir Cambridge in London, solocantates met diverse organisten (Aart Bergwerff, Jaap Hillen, Ruud Huijbregts, Charles de Wolff) en trad hij op met kamermuziekensembles in Duitsland, Italië, Spanje en Zwitserland. Michiel Meijer maakte diverse cd-opnames. Als freelancer is Michiel Meijer verbonden aan het Amsterdam Baroque Choir van Ton Koopman en het Nederlands Kamerkoor. Naast zijn werkzaamheden als uitvoerend kunstenaar, neemt het coachen van kleine groepen zangers en koren een steeds belangrijker plaats in. Sinds oktober 2012 vormt hij samen met violiste Paulien Kostense de artistieke leiding van Bach Ensemble Amsterdam.

Koor- Concentus Cantzione uit Zutphen
De Stichting Projectkoren Zutphen organiseert sinds 2007 jaarlijks een of meerdere concerten in Zutphen en omgeving met het projectkoor Concentus-Cantzione. Het koor wordt per project samengesteld. Het bestaat uit ervaren, geschoolde zangers en zangeressen. In een tijdsbestek van enkele weken studeren zij de stukken in. Uitvoeringen hebben plaats met professionele orkesten en solisten. Zo zijn in de afgelopen jaren onder andere de Johannes Passion van J.S. Bach, de Schöpfung van J. Haydn, de Paulus van Mendelsohn Bartholdy, De Requiem van Verdi en het openingsconcert van het Beethovenfestival in 2016 in Zutphen uitgevoerd. Sinds 2012 zingt Concentus-Cantzione samen met Ex Arte uit Enschede jaarlijks de Matthäus Passion van J.S. Bach uit in Zieuwent. Voor het eerst dit jaar zal Concentus-Cantzione in Zieuwent de Messiah van G.F. Händel uitvoeren. Daarvoor is een koor samengesteld van ruim dertig zangeressen en zangers. Zij treden op met het orkest Concerto Barocco en de solisten Hilde Coppé (sopraan), Vincent Lesage (tenor), Kaspar Kröner (countertenor) en Joachim Höchbauer (bas). Het geheel staat onder de bezielende leiding van de dirigent Emile Engel.

Orkest – Barokorkest La Sorpresa
Ervaring en jeugdig elan gaan hand-in-hand bij La Sorpresa. Aanstormend talent voegt zich bij musici die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend op nationale en internationale podia voor barokmuziek. Gedegen inzicht in de barokke uitvoeringspraktijk, gecombineerd met gezonde nieuwsgierigheid en een frisse blik zorgen samen met de intense bevlogenheid van de musici voor bijzondere concerten waar het enthousiasme vanaf spat. Het orkest speelt op historische instrumenten of op kopieën daarvan. La Sorpresa staat voor passie, kwaliteit en goede sfeer.

www.barokorkestlasorpresa.nl

Dirigent – Emile Engel
Emile Engel studeerde piano aan het Twents Conservatorium te Enschede en koordirectie in Utrecht. Hij is als pianodocent verbonden aan de pianoschool Zutphen. Sinds 2002 is hij dirigent van Vocaal Ensemble Ex Arte en leidt hij de repetities met tomeloze energie en enthousiasme. Hij werkt gericht op klank, dictie en tekstbeleving. Zijn muziekkeuze is vaak verrassend en uitdagend. Als dirigent werkte hij met een groot aantal kamerkoren, ensembles en theater- en mannenkoren. Momenteel is hij naast dirigent van Ex Arte ook dirigent van het projectkoor Concentus-Cantzione te Zutphen, het jongenskoor Boys from Town te Zutphen en het Liemers Mannenkoor. Hij werkt samen met orkesten van naam als Concerto d’Amsterdam, Il Concerto Barocco en Die Neue Ruhr Kammerphilharmonie. Emile Engel concerteerde met bekende solisten als Hilde Coppé, Carolien Stam, Miranda van Kralingen, Margareth Beunders, Patrick Van Goethem, Jan Van Elsacker, Bernard Loonen, Frans Fiselier, Jelle Draaijer, Ernst Daniël Smid en vele anderen. Alhoewel klassiek opgeleid, heeft hij zich ook altijd met pop- en jazzmuziek beziggehouden. Hij geeft dan ook les in verschillende stijlen. Naast pianodocent in de lichte en klassieke muziek is hij dirigent van het symfonie orkest De Muze aan de Muzehof, Centrum voor de Kunsten te Zutphen. Emile Engel maakt sinds 1997 deel uit van het Simeonkwartet; een pianokwartet dat zich toelegt op het uitvoeren van muziek van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. In 2007 werd in het kader van Sibu, culturele hoofdstad van Europa, in Roemenië een première gegeven van Canto Ostinato.

Comments are closed.