OPENBARE REPETITIE JOHANNES PASSION: EEN KIJKJE IN DE MUZIKALE KEUKEN

Openbare repetitie: vrij 7 april | Vrije School Zutphen, Dieserstraat • Concert: zat 8 april | Buitensociëteit

Het projectkoor Concentus Cantzione en het orkest Concerto Barocco voeren zaterdag 8 april vanaf 20.15 uur de Johannes Passion van Johan Sebastiaan Bach uit in de Buitensociëteit van de Hanzehof in Zutphen. De muzikale leiding is in handen van Emile Engel. Om geïnteresseerden te laten ervaren hoe het instuderen van een dergelijk groot muziekstuk nu eigenlijk gaat, is de repetitie van vrijdag 7 april openbaar (20.00 tot 21.45 uur). Dirigent Emile Engel en Norbert Kunst van Concerto Barocco geven tijdens de repetitie uitleg over de Johannes Passion. Ook de relatie met de MatthäusPassionkomt aan de orde.

De Johannes Passion is een oratorium over het lijden en sterven van Christus volgens het Evangelie van Johannes. De Johannes Passion is aanzienlijk korter dan de MatthäusPassion. De originele titel van het stuk dat Bach in 1724 in slechts drie maanden tijd schreef, is PassiosecundumJohannem. Bach volgt vrijwel letterlijk de teksten van het Evangelie naar Johannes. Hierdoor ligt het accent in de Johannes Passion minder op het lijden van Jezus en is hij in veel mindere mate het trieste slachtoffer uit de MatthäusPassion. In de Johannes Passion staan de felle turbae koren, waarin het volk zijn woede tot uitdrukking brengt tegenover ingetogen koralen waarin de menselijke emoties centraal staan. De Johannes Passion is feller, dramatischer en tegelijkertijd lyrischer en ingetogener dan de MatthäusPassion, die Concentus Cantzione met Ex Arte een week later, op Goede Vrijdag in Zieuwent onder leiding van Emile Engel ten gehore zal brengen.

Praktisch
Bij de openbare repetitie is het volledige koor en orkest aanwezig. De solisten repeteren op een ander moment en zullen daarom niet aanwezig zijn bij de openbare repetitie op vrijdag 7 april. Wel zal de tenor Harald Quaadende rol van evangelist zingen. De openbare repetitie heeft plaats in de Vrije School Zutphen aan de Dieserstraat. De toegang bedraag € 5,-. Jeugd en jongeren tot 18 jaar en leerlingen van de Vrije School hebben gratis toegang.

ConcentusCantzione| Concerto Barocco
Evangelist en Tenor: Vincent Lesage
Christus: Mitchell Sandler
Sopraan: Hilde Coppé
Altus: Barnabas Hegyi
Bas: Michiel Meijer

Muzikale leiding: Emile Engel

zaterdag 8 april 2017 | 20.15 uur | Hanzehof Zutphen | Kaarten: € 35| jeugd tot 18 jaar 17,50

www.concentus-cantzione.nl

Comments are closed.