Afbeelding projectAfbeelding project

Matthäus Passion van J.S. Bach

Datum
29/3/2024
Aanvang
19:30
Plaats
St. Werenfriduskerk, Zieuwent
De Matthäus Passion in de St.Werenfriduskerk te Zieuwent wordt elk jaar op Goede vrijdag ten gehore gebracht. De muziek, de kerk en de lichteffecten; deze uitvoering is een ware beleving die je niet snel zult vergeten...

Onder leiding van dirigent Emile Engel wordt door een barokorkest, drie koren en een internationale cast van zes solisten een professionele uitvoering ten gehore gebracht. Kaarten voor deze indrukwekkende uitvoering van de Matthäus Passion zijn te koop op www.paaspopklassiek.nl

Solisten

Vincent Lesage (tenor)
De jonge tenor heeft een bijzondere passie voor het barokrepertoire en wijdt zich aan een historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Hij ontwikkelde een flexibele techniek die zich aanpast aan diverse stijlperiodes en genres. Zijn specialiteiten zijn de virtuoze retoriek bij Bach, de lichtheid in de Franse haute-contrepartijen en de gorgiapassages uit het Italiaanse seicento. Verder overtuigt hij in het cantabile van Händel of Mozart en in de diepe expressie van het Duitse Lied. Hij neemt masterclasses bij onder meer Greta De Reyghere, Howard Crook en Udo Reinemann.

Hilde Coppé (sopraan)
De Belgische sopraan Hilde Coppé studeerde aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Gent en Brussel bij Lydia Lesage en Dina Grossberger, waar ze het Hoger Diploma Zang behaalde. Van Ronny Lauwers kreeg ze lyrische kunst. Aan het Tilburgs Conservatorium ontving zij het diploma voor Uitvoerende Musicus met grootse onderscheiding. In Londen studeerde ze bij Jessica Cash. Daarnaast volgde ze masterclasses bij Jos van Immerseel, Noëlle Barker, Vera Rosza en Sarah Walker. Ze had jarenlang zangpedagoge Tua Sieuw Loh als coach. Hilde Coppe is een veelgevraagde soliste voor barok, klassiek, romantiek en hedendaagse muziek. Ze heeft heel wat passies en oratoria op haar repertoire staan. Zij werkte samen met dirigenten als Grant Llewellyn, Patrick Peire, Koen Kessels, Ludo Claesen en met Emile Engel. In kamermuziekverband zingt zij met klarinet en piano in het “Lotustrio” en met trompet en orgel in het “Trio Symfonia”. Zij geeft stemvorming, zang en vocaal ensemble aan de academies van Roeselare en Wetteren.

Michiel Meijer (bas)
Afkomstig uit een muzikale familie begon Michiel Meijer zijn opleiding op twaalfjarige leeftijd met hobolessen bij Henk Knöps. Na zijn middelbare school studeerde hij Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht en aansluitend Solozang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Charles van Tassel. Al tijdens zijn studie deed hij koorervaring op bij verschillende professionele koren onder leiding van Daniel Reuss, Gustav Leonhardt en Jos van Veldhoven. Inmiddels heeft hij als solist een breed repertoire ontwikkeld van oratoria, liederen en ensemblemuziek; van vroegrenaissance tot hedendaagse composities. De laatste jaren heeft hij zich voornamelijk gewijd aan muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw en heeft hij een reputatie opgebouwd als specialist in barokcantates en -oratoria. Hij treedt regelmatig solistisch op met de Nederlandse Bachvereniging en was onder meer te op het Festival Oude Muziek van Utrecht, het Boston Early Music Festival en het Tropical Baroque Music Festival van Miami. Daarnaast zong hij Bach’s Johannes Passion (Christus) met het Girton College Choir Cambridge in London, solocantates met diverse organisten (Aart Bergwerff, Jaap Hillen, Ruud Huijbregts, Charles de Wolff) en trad hij op met kamermuziekensembles in Duitsland, Italië, Spanje en Zwitserland. Michiel Meijer maakte diverse cd-opnames. Als freelancer is Michiel Meijer verbonden aan het Amsterdam Baroque Choir van Ton Koopman en het Nederlands Kamerkoor. Naast zijn werkzaamheden als uitvoerend kunstenaar, neemt het coachen van kleine groepen zangers en koren een steeds belangrijker plaats in. Sinds oktober 2012 vormt hij samen met violiste Paulien Kostense de artistieke leiding van Bach Ensemble Amsterdam.

Minho Jeong (altus)
Minho Jeong maakte als countertenor zijn debuut in 2012 in de Hohe Messe van Bach met de Bachsolist’s Seoul, onder leiding van Masaaki Suzuki. Daarna zong hij talloze Bach cantates en passies met bekende musici, zoals o.a. Masaaki Suzuki, Masato Suzuki, Ryo Terakado, Pascal Bertin, Jos Vermunt, Mike Fentross and Sigiswald Kuijken. Hij trad op in diverse grote muziekhuizen, waaronder het Dallas Opera Theater, Lotte Concert Hall, Seoul Art Center en Tokyo Opera City Concert Hall. In 2016 voerde zijn voorliefde voor barokmuziek hem naar Europa om aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag zijn studie te vervolgen. Met Rita Dams, Peter Kooij, Pascal Bertin, Robin Blaze, en Dorothee Mields als docenten vervolgt hij zijn passie als Bachspecialist.

Een korte trailer met liedfragmenten is hier te beluisteren.

Koor 1

Concentus-Cantzione uit Zutphen
De Stichting Projectkoren Zutphen organiseert sinds 2007 jaarlijks een of meerdere concerten in Zutphen en omgeving met het projectkoor Concentus-Cantzione. Het koor wordt per project samengesteld. Het bestaat uit ervaren, geschoolde zangers en zangeressen. In een tijdsbestek van enkele weken studeren zij de stukken in. Uitvoeringen hebben plaats met professionele orkesten en solisten. Zo zijn in de afgelopen jaren onder andere de Johannes Passion van J.S. Bach, de Schöpfung van J. Haydn, de Paulus van Mendelsohn Bartholdy, De Requiem van Verdi en het openingsconcert van het Beethovenfestival in 2016 in Zutphen uitgevoerd. Sinds 2012 zingt Concentus-Cantzione samen met Ex Arte uit Enschede jaarlijks de Matthäus Passion van J.S. Bach uit in Zieuwent. Voor het eerst dit jaar zal Concentus-Cantzione in Zieuwent de Messiah van G.F. Händel uitvoeren. Daarvoor is een koor samengesteld van ruim dertig zangeressen en zangers. Zij treden op met het orkest Concerto Barocco en de solisten Hilde Coppé (sopraan), Vincent Lesage (tenor), Kaspar Kröner (countertenor) en Joachim Höchbauer (bas). Het geheel staat onder de bezielende leiding van de dirigent Emile Engel.

Koor 2

Vocaal ensemble Ex Arte uit Enschede
Ex Arte is een veelzijdig, ambitieus koor en bestaat uit twintig geschoolde amateurzangers uit de regio Enschede. Ex Arte zingt zowel oude muziek als werk van componisten van deze tijd. Dat betekent dat niet alleen Monteverdi, Des Prez en Bach op het repertoire staan maar ook bijvoorbeeld Whitacre, MacMillan en Lauridsen. Ex Arte zingt vaak a capella of met een klein instrumentaal ensemble, op intieme locaties zoals het beroemde barokkerkje in het Duitse Zwillbrock, het prachtige Concordia in Enschede of de kasteellocatie Havezate Brecklenkamp in Lattrop. Daarnaast zijn er grote projecten. De jaarlijkse Matthäus Passion en de kerstconcerten in de Zieuwentse ´kathedraal van de Achterhoek´ zijn voorbeelden van evenementen met groot orkest en professionele solisten. Eind 2015 stond Ex Arte in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor. Andere hoogtepunten zijn de uitvoering van het moderne Rothko Chapel, een muzikaal-visuele belevenis met projecties van Rothko´s schilderijen, het Weihnachtsoratorium van Bach, strijdliederen van de zogenoemde ´Karl Marx van de muziek´ Hanns Eisler en het zestiende eeuwse Spem in Alium van Thomas Tallis dat maar liefst 40-stemmig is. Daarnaast het speciaal voor Ex Arte geschreven Quasi Rapito van Berry van Berkum en de buitenlandse koorreizen naar Leuven (2017), Thüringen (2013) en Parijs (2009), waar het koor in de Eglise de Madeleine het Requiem van Duruflé uitvoerde. Ex Arte is in 1985 opgericht en werkt sinds 2002 met dirigent Emile Engel.
www.exarte.nl  

Repinikoor

De Ulftse Nachtegalen
Adriaan Hendriks legde in 1962 het fundament voor dit koor en zorgde ervoor dat het koor een eigen ‘clubgebouw’ had in Ulft. Ben Simmes nam in 1987 de baton van hem over. Omdat het koor inmiddels aanzienlijk van omvang was, werd besloten dat op te delen in een koor voor kinderen van 5 tot 11 jaar en een jeugdkoor voor jeugd en jongeren van 11 tot 21 jaar. In 1997 werd het vervolgkoor Luscinia (Latijn voor nachtegaal) aan toegevoegd; een vocaal emsemble voor voormalige koorleden ouder dan 21. De koren zongen met Ernst Daniël Smidt, John van Halteren, Anita Meijer en Henriëtte van Lith en wonnen diverse prijzen.

www.ulftsenachtegalen.nl

Orkest

Barokorkest La Sorpresa
Ervaring en jeugdig elan gaan hand-in-hand bij La Sorpresa. Aanstormend talent voegt zich bij musici die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend op nationale en internationale podia voor barokmuziek. Gedegen inzicht in de barokke uitvoeringspraktijk, gecombineerd met gezonde nieuwsgierigheid en een frisse blik zorgen samen met de intense bevlogenheid van de musici voor bijzondere concerten waar het enthousiasme vanaf spat. Het orkest speelt op historische instrumenten of op kopieën daarvan. La Sorpresa staat voor passie, kwaliteit en goede sfeer.

www.barokorkestlasorpresa.nl

Dirigent

Emile Engel
Emile Engel beweegt zich als dirigent, pianodocent en uitvoerend musicus volop in het muziekleven, zowel in de lichte als de klassieke muziek. Hij dirigeert meerdere koren en daarnaast heeft hij samen met Cathelijne Maat een pianoschool. Emile maakt deel uit van het Simeonkwartet, een pianokwartet dat zich toelegt op het uitvoeren van muziek van de Nederlandse componist Simeon ten Holt, onder andere bekend van het Canto Ostinato. Verder is hij als dirigent en bestuurslid actief bij Paaspop Klassiek dat in Zieuwent onder andere jaarlijks de uitvoering van de Matthäus Passion organiseert. Daarnaast is Emile Engel programmeur van het Beethoven Festival in Zutphen en CODA Classique in CODA Museum Apeldoorn.

Emile Engel werkt met orkesten als Barokorkest La Sorpresa en het Van Wassenear Consort en een cast van internationale solisten. Met zijn wijze van dirigeren daagt hij koren uit het beste van zichzelf te geven. Met groot enthousiasme en passie en met vaak verrassende repertoirekeuzes blijft hij continu uitdagen.

Terug naar overzicht
Steun ons!

Word vriend of donateur!

En draag bij aan de instandhouding van een waardevolle instelling! U krijgt dan o.a korting op concertkaarten. De minimum jaarlijkse bijdrage is € 50,-

Foto koor - Theater Hanzehof