Requiem van Verdi, Zaterdag 8 november 2014 – Buitensociëteit van de Hanzehof te Zutphen

Requiem van Verdi – Concentus Cantzione

o.l.v. Emile Engel

Zaterdag 8 november 2014 – 20h15

Buitensociëteit van de Hanzehof te Zutphen.

Het projectkoor Concentus Cantzione in Zutphen zal op zaterdag 8 november 2014 om 20h15 het Messa da Requiem van Guiseppe Verdi uitvoeren in de Buitensociëteit van de Hanzehof te Zutphen.


Concentus Cantzione heeft met het Requiem van Verdi deze keer gekozen voor een werk met krachtige ritmes, sublieme melodieën en dramatische contrasten om de krachtige gevoelens, opgewekt door de tekst, uit te drukken. Het angstaanjagende (en meteen herkenbare) “Dies Irae” waarmee de traditionele sequentie van de Latijnse dodenrite begint wordt door het werk heen herhaald om eenheid te bereiken, wat Verdi in staat stelt de gevoelens van verlies en zorg te onderzoeken, en ook het menselijke verlangen naar vergiffenis en genade die in de tussenliggende onderdelen van het Requiem voorkomen. Trompetten omringen het podium om een onontkoombare oproep tot het Oordeel voort te brengen in het “Tuba mirum” (de combinatie van de koperinstrumenten en het koor leiden tot zeer luide passages), en de schier beklemmende sfeer van het “Rex tremendae” schept een gevoel van onwaardigheid voor de Koning van Geweldige Majesteit. Niettemin straalt de bekendetenorsolo “Ingemisco” hoop uit voor de zondaar die vraagt om de genade van de Heer. Het vreugdevolle “Sanctus” begint met een koperfanfare om aan te kondigen Hem “die komt in de naam des Heeren” en leidt tot een engelachtig “Agnus Dei” gezongen door de vrouwelijke solisten met het koor. Ten slotte komt het “Libera me,”. Hier schreeuwt de sopraan het uit, smekend “Bevrijd mij, Heer, van de eeuwige dood … wanneer Gij komt om de wereld met vuur te oordelen.”

projectkoor

Het ( dubbel)koor voor dit werk wordt speciaal voor dit concert samengesteld en zal bestaan uit in circa 20 sopranen, 20 alten, 10 tenoren en 10 bassen.

dirigent, solisten  en orkest

De muzikale leiding is in handen van Emile Engel. De uitvoering zal worden ondersteund door gerenommeerde solisten zoals Adva Tas – sopraanMirjam Schreur – mezzosopraan, Vincent Lésage, tenor en Nanco de Vries, bas en door het professionele orkest het Van Wassenaer Consort.

Toegangskaarten á € 32,50 zijn verkrijgbaar:

  • via deze website
  • aan de balie van de Hanzehof in Zutphen, dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 14.30 uur en een uur voorafgaand aan een voorstelling.
  • telefonisch bij de Hanzehof, telefoonnummer 0575 – 512 013, tussen 11h00 en 16h00 op werkdagen
  • via de internetsite van de Hanzehof:
  • bij Music All In, Beukerstraat 24, te Zutphen
  • via de koorleden

Inlichtingen kunnen worden verkregen bij Hans Hof, Kerklaan 9, 7211 BJ te Eefde, telefoonnummer 0575 – 541 656 of 06 – 5358 4265, emailadres: hans.hof@concentus-cantzione.nl

Comments are closed.