Afbelding solist

Patrick van Goethem

Tenor

De altus Patrick van Goethem werd geboren in Aalst (België) in 1968. De eerste stappen van zijn zangcarriére zette hij als knaap bij de Schola Cantorum Cantate Domino. Hij studeerde verder bij Marie-Therese Maesen en Zeger Vandersteene. In de barokmuziek werd hij onderwezen door Paul Esswood en Julia Hamari. Hij begon professioneel te werken als vast lid van enkele prestigieuze ensembles. Zo realiseerde hij met de Capilla Flamenca verscheidene cd-opnamen met composities van Vlaamse polyfonisten. Patrick van Goethem werkte tevens samen met Ex Tempore, Ricercar Consort, La Fenice en het Ensemble Vocal Regional de Champagne – Ardenne. Tot nu toe verleende hij zijn medewerking aan talrijke gereputeerde festivals zoals het Festival van Vlaanderen, Musica Flandrica, Festival Voix et Route Romane, Festival de la Chaise-Dieu, Festival di Cremona Claudio Monteverdi, het Oude Muziekfestival Utrecht, het Mozart Festival Lille, Festliche Tage Alter Musik Knechtsteden, Tag der Mitteldeutschen Barockmusik Le Printemps Baroque du Sablon, en andere.

Met het Collegium Instrumentale Brugense onder leiding van Patrick Peire voerde hij het Te Deum en de Messe des morts van M.A. Charpentier uit. Met Le Mercure Galant onder leiding van Florian Heyerick vertolkte hij de Pilatus-partij voor een Cd-opname van de Johannespassion van G.F. Händel. In Stuttgart werkte hij mee aan de uitvoering van Bach~cantates in samenwerking met het Bach-Collegium Stuttgart onder leiding van Helmuth Rilling. Patrick van Goethem realiseerde voor Carus-Verlag een wereldpremiere van het Te Deum van J.D. Zelenka en de Messe Opus 9 van J.D. Heinichen in samenwerking met Dresdner Hofmusik onder leiding van Hans-Christoph Rademann. Onlangs werd hij uitgenodigd door het Londen Bach Festival voor het zingen van Bach cantates in The Royal Academy of Music. In Nederland vertolkte hij de Messiah van G.F. Handel in de Doelen te Rotterdam, en in Maastricht zong hij voor Musica Sacra de opera II Sant’ Alessio van G. Landi. In Duitsland zong hij de hoofdrol als Apollo in de opera Apollo et Hyacinthus van Wolfgang Amadeus Mozart. In eigen land realiseerde hij onder andere wereldlijke Bach- cantates voor het openingsconcert van het Oude Muziekfestival Brugge in samenwerking met Musica Antiqua Köln onder leiding van Reinhard Goebel. Verder vertolkte hij zowel in binnen- als buitenland The fairy Queen en King Arthur van H. Purcell, de Mariavespers van CL. Monteverdi, de Nelsonmass van J. Haydn en de Carmina Burana van C. Orff!

Patrick van Goethem specialiseert zich in het zingen van oratoria van G.F. Handel. Zo zal hij in één jaar zowel de “Messiah” als ook ,,Saul”, ,,Deborah”, ,,Solomon”, ,,Joshua”, ,,Belshazzar”, ,,Theodora” en ,,Jephta” zingen, en dit onder andere met de Nederlandse Händelvereniging, de Würzburger Hofkapelle, het Alte Musik Ensemble Basel en het Konzertchor- und Orchester Darmstadt.. Voor de toekomst staan optredens op het programma in de Philharmonie van Keulen in samenwerking met Musica Antiqua Köln onder leiding van Reinhard Goebel. Patrick van Goethem werd voor het jaar 2000 uitgenodigd zowel door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven voor een reeks concerten van de ,Matthausspassion” als ook door het Thomanerchor en het Pauliner Barockensemble onder leiding van Wolfgang Unger, om een uitvoering te brengen van de Trauerode-Kantate BWV 198 in de St. Thomaskirche in Leipzig naar aanleiding van 250 jaar sterfdatum van Johann Sebastian Bach.

Steun ons!

Word vriend of donateur!

En draag bij aan de instandhouding van een waardevolle instelling! U krijgt dan o.a korting op concertkaarten. De minimum jaarlijkse bijdrage is € 50,-

Foto koor - Theater Hanzehof