Afbelding solist

Pieter Hendriks

Bariton

Pieter Hendriks volgde zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij studeerde bij Herman Woltman en Wout Oosterkamp. Na het behalen van zijn diploma legde hij zich toe op het oratoriumrepertoire waarin hij een veelzijdige en breed reputatie heeft opgebouwd. Tegenwoordig zingt hij bij toonkunst- en oratoriumkoren door heel Nederland met dirigenten als Daan Admiraal, Oane Wierdsma, Boudewijn Jansen, Thijs Kramer en Jos Vermunt. Naast het bekendere repertoire kwamen ook stukken als A survivor from Warsaw van Schönberg, het Stabat Mater van Szymanowski,  la Danse des Morts van Honegger en onlangs het Warrequiem van Britten aan bod. Met de koren van Pieter Jan Olthof zong hij meermaals de veeleisende titelrol uit Szenen von Goethes Faust van Schumann. In 1997 werd Pieter Hendriks prijswinnaar van de Erna Spoorenberg Vocalistenpresentatie voor oratorium. Met werken van Kurt Weill richtte hij zich vervolgens op opera. Zo zong hij in een NPS productie met  het Radio Symfonieorkest onder leiding van Gunther Schuller de rol van Junger Herr in Der Protoganist. Daarna volgde rollen als Ferryman in Curlew River van Britten en de titelrol in Mac Beth van Verdi. Op het  Festival Interceltique de Lorient in Bretagne 2003 zong en schitterde hij de baspartijen in de King Arthur van Purcell met Barokopera Amsterdam. In 2005  ging deze productie met veel succes op tournee door Nederland. Bij de Nationale Reisopera vertokte hij de rol van Kilian in von Webers Freischütz. In 2002 ging in Tokio de opera Tea van Tan Dun in wereldpremière waarin Pieter Hendriks de rol van Monnik zong. Van deze voorstelling is een dvd verschenen evenals van Jona, de neezegger van Willem Breuker waarin hij de rol van Vis zong. In 2004  trad hij op uitnodiging van de opera van Kazan in Tartastan op tijdens het galaconcert van het Feodor Shaliapin Festival. In 2005 zong hij de titelrol in de opera Nixon in China van John Adams en maakte hij furore als Mama Agatha in een productie van Viva la Mama van Donizetti door Opera Trionfo. Op cd verschenen een Nederlandse verie van Mozarts Zauberflöte waarin hij de rol van Papgeno zingt en op de onlangs uitgekomen Mattheus Passion van Bach in een vertaling van Jan Rot zingt hij Bas 1.

Hendriks werkte met dirigenten als Ed Spanjaard, Jan Willem de Vriend,  William Christie en Christian Zacharias. In Barcelona zong hij de Carmina Burana van Orff onder leiding van Pierre Cao. In de kerstmatinee  van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Maris Jansons zong hij de bassolo in Bernsteins Chichester Psalms Op het afsluitingsconcert van de boekenweek 2006 zong Pieter vier liederen van Micha Hamel met een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest en in de zomer van 2006 ging hij met een productie van de Tempest van Purcell opnieuw naar Bretagne. Deze productie zal volgend jaar door Nederland toeren. In 2008 werkt hij mee aan Snowwhite van Micha Hamel bij de Nationale Reisopera. Pieter Hendriks wordt gecoacht door Jard van Nes.

Steun ons!

Word vriend of donateur!

En draag bij aan de instandhouding van een waardevolle instelling! U krijgt dan o.a korting op concertkaarten. De minimum jaarlijkse bijdrage is € 50,-

Foto koor - Theater Hanzehof