Afbelding solist

Vincent Lesage

Tenor

Opleidingen
Aanvankelijk leek voor de Belgische tenor Vincent Lesage een mooie loopbaan als barokviolist en concertmeester weggelegd. Zijn parcours nam evenwel een andere wending. Na het behalen van een Masters in de musicologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven (2000) en een Masters in barokviool bij Sigiswald Kuijken aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (2005), is Vincent Lesage verbonden aan diverse ensembles voor oude muziek. Naarmate hij als violist aan oratoria en barokke operaproducties meewerkt gaat er een nieuwe wereld voor hem open. In de ban van dit immens rijke vocale repertoire ontdekt hij bovendien dat hij over de nodige vocale middelen beschikt om zich deze muziek eigen te maken en schoolt zich om als klassieke zanger bij Lena Lootens (sopraan) aan het KCB. Hij krijgt ook privélessen en masterclasses van Udo Reinemann, Axel Everaert, Stephen Salters, Helmut Deutsch, Roger Vignoles, Edith Wiens, Alexander Oliver, Howard Crook en Greta Dereyghere.

Uitvoeringen

Al tijdens zijn opleiding werkt hij eerst als koorlid maar algauw ook als solist mee aan producties als Choeur de Chambre de Namur, La Petite Bande, Anima Eterna en het Collegium Vocale Gent en hij werk uitgenodigd door l’Arpeggiata, Il Gardellino, Akadêmia. Lesag vindt vlot zijn weg in het oratoriumrepertoire. Zo zingt hij de evangelist en/of de tenoraria’s in de passies van Bach en in de Lucaspassion van Telemann en neemt de tenorsolo voor zijn rekening in het Requiem van Mozart, het Stabat Mater van Haydn en hun missen en vespers. In november 2009 wordt hij laureaat van de Nederlandse Vocalistenpresentatie in Oosterbeek. Vanaf dan wordt hij systematisch gevraagd door Nederlandse oratoriumverenigingen, zo onder meer voor de Messa di Gloria van Puccini in IJmuiden in oktober 2010. Tijdens het seizoen 2009/2010 vertolkt hij Tamino (Zauberflöte) en de rol van de Schoolmeester (Het sluwe vosje) aan de Opéra Royal de Wallonie in Luik. In december 2010 verleent hij zijn medewerking aan de semi-concertante productie van L’Enfant et les Sortilèges (Ravel) met het Filharmonisch Orkest van Luik, onder de leiding van Pascal Rophé. In juni-juli 2011 werkt, samen met acht andere solisten van het Collegium Vocale van Gent, mee aan de creatie van Bloed & Rozen, een theaterproductie van het Toneelhuis onder regie van Guy Cassiers, met tekst van Tom Lanoye en muziek van Dominique Pauwels. Uitvoeringen vinden plaats in de Bourla in Antwerpen en op de prestigieuze Cour d’honneur du Palais des Papes in het Festival van Avignon. In november 2010 vierde hij met de dubbele rol Thespis/Mercure (in Platée van Rameau) zijn debuut bij de Nationale Reisopera, Nederland. In februari 2012 was Lesage te horen als Polidarte en Voce di Vitaliano Seniore in Vivaldi’s Giustino in het Théâtre des Champs-Elysées en het Theater an der Wien. Met Anima Eterna onder leiding van Jos Van Immerseel zong hij Il ombattimento di Tancredi e Clorinda in het kader van het Budapest Orchestra Festival (2013).

Parallel aan deze activiteiten ontplooit Vincent Lesage zich als dirigent. In 2010-2011 neemt hij lessen orkestdirectie bij Patrick Davin aan het KCB. Hij dirigeert het Brussels Bachkoor en voerde hiermee op 11 september 2011 het Requiem van Mozart uit in de Grote Zaal van het Brussels Conservatorium met een uitmuntend orkest op historische instrumenten.

Steun ons!

Word vriend of donateur!

En draag bij aan de instandhouding van een waardevolle instelling! U krijgt dan o.a korting op concertkaarten. De minimum jaarlijkse bijdrage is € 50,-

Foto koor - Theater Hanzehof